opbouw van de aarde

speel de volgende game om te checken of je dit snapt: http://www.purposegames.com/game/ea7fadfac20005 

Het plaatje hiernaast zul je je nog wel herinneren van het eerste project, natuurrampen. Dit is belangrijk omdat je als je weet hoe de aarde is opgebouwd, je een heleboel verschijnselen kunt begrijpen.

  • De binnenkern van de aarde is een massieve bal van ijzer en nikkel.

De druk in die kern is zó groot dat 'ie - ondanks de enorme hitte - niet

smelt.

  • In de buitenkern is de druk mínder groot, daar is de massa wél

gesmolten.

 

Om de aardkern heen zit een dikke laag gesteente die ook heel heet

  • Dit is de mantel van de aarde: een stroperige massa

van 3000 kilometer dik.

 

  • Aan de buitenkant is de aarde hard en stevig. Daar zit de aardkorst.

De aardkorst is, zoals je weet, opgebouwd uit tectonische platen. De continentale platen onder land en de oceanische platen onder de oceanen.

Doordat deze platen drijven op de stroperige massa van de mantel, verschuiven zij ten opzichte van elkaar.

Aardbevingen en vulkanen komen voor op de plaatsen waar twee platen uit elkaar bewegen of juist botsen.

Een aardbeving ontstaat doordat bijvoorbeeld een oceanische plaat onder een continentale plaat schuift, het grootste deel van de tijd zit de plaat klem onder het continent. Wanneer na lange tijd de druk te groot wordt, schiet de plaat plotseling met een schok een stukje verder. Dit voelen wij als een aardbeving. Op de plek waar de plaat vast zat is het epicentrum, daar is de aardbeving het hevigst. We meten dit met een seismograaf in de schaal van Richter. 

Vulkanen ontstaan doordat er veel magma is gevormd in de diepte van de aarde, wanneer de druk te groot wordt barst hij uit. Je kunt het vergelijken met een bal onder water houden, de lucht in de bal is lichter dan het water en als je hem onder water loslaat, schiet hij vaak boven het water uit. Op plaatsen waar de platen uit elkaar bewegen en er nieuwe aardkorst onstaat, onstaan vaak vulkanen.

orkanen ontstaan rond de evenaar omdat het zeewater daar het warmst is. Er verdampt dan veel water en er ontstaan grote wolken, door de warme opstijgende lucht ontstaat er veel wind en door de draaiing van de aarde gaat die ronddraaien rond een middelpunt, dat noemen we het oog van de orkaan.

Rating: 2.25 sterren
4 stemmen